Itt az ideje, hogy tovább kampányoljak a számítógépek mellett. Praktikusság, ez a kulcsszó. Bár írtam, hogy sokat jegyzetelgetek papírra, próbálom magam átszoktatni a gépre.
Manapság a kütyük szinte árnyékainkká váltak, ha szükségünk van rájuk -akkor is, ha nincs- általában egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Viszont nem elég, hogy vannak,
használni is tudni kell őket.
Az én legnagyobb gyengeségem a szervezetlenség, kaotikusság. Noha minden egyes papírfecnire emlékszem, hogy hová tettem, a laptopom káoszán sokszor nem látok keresztül. Szerencsére a habókos szerző segítségére rögtön ezer és egy regényíró szoftver siet, melyek
megkönnyítik az alkotást folyamatát. Most ezekről készítettem egy gyors és rövid összefoglalót.


1. Word

image


Az örök favorit. Hiába használok író szoftvert, a Word mindig tárva-nyitva áll a gépen. Minden kusza gondolatot, légből kapott ihletet, interneten látott érdekességet ide mentek. Gyakran csak gépelek, mentek, nem rendezek. Egyetlen fájlba sűrítem a katyvaszt, és a keresővel próbálom magam átküzdeni rajta, ha szükségem van valamire. Ez az én megtestesült mind palace-om (memória palota). Nem tartom túl helyesnek a szervezetlen létét, amit főleg a lustaságnak köszönhetek. A word gyenge pontja, hogy pillanatok alatt bazárrá tud változni.

De tekintsünk el a másodlagos szerepet betöltő bazártól. A Word legnagyobb előnye, hogy professzionális, mindenki ismeri és jó eséllyel a legtöbbek gépe meg tudja nyitni az általa kreált dokumentumokat. Sőt, a kéziratokat is word fájlként szokták elküldeni a delikvensek a kiadóknak.

Elsajátítása nem nagy kunszt, hiszen már az iskolában megismerkedtetnek vele. Miután nem csak az alapokat vettük át, de egy kicsit keresgéltünk és jobban kiismertük általa gyorsan és egyszerűen formázható az anyag, amit szinte kiadásra kész állapotba tudunk rendezni. (Nem mellesleg a helyesírási ellenőrző és az automatikus mentés hasznos jószágok.)

 

2. Google Drive

image


Használata klasszisokkal szimplább, mint versenytársaié. Azonban egyszerűsége némi hendikeppel jár, ugyanis már-már túlontúl az. (Nincs sok funkció, nem igazán lehet formázni, pl. fejezetek tagolása.)

Az, hogy az internet a lételeme egyben jelent hátrányt és előnyt.

  • Miért rossz ez?
    - Ha nincs kapcsolat, akkor szívhatjuk a fogunkat. (Bár letölthetjük a dokumentumunkat, míg van net, utána alakítgatni nincs lehetőségünk.)
    - Könnyen elterelheti a figyelmet. Ha már úgyis meg van nyitva egy ablak, akkor miért ne nyithatnék egy újat, hogy körbenézzek a tumblr-en, facebookon, stb..

  • Miért jó?
    - Mert ha a gép beadja a kulcsot műveink
    nem vesznek el.
    - Nem kell semmit se beállítgatni, mindig automatikusan ment.
    - Ha felül tudunk kerekedni kallódó énünkön, akkor hasznos, az írás szempontjából fontos dolgok rögtön kéz alatt vannak.

(Személy szerint én bejegyzések, üzenetek írására használom.)

 

3. yWriter

image


Erről csak röviden fogok megemlékezni.

Eleinte nagyon tetszett, mert fejezetekre, jelenetekre bontja a regényt. Karaktereknek, helyszíneknek (stb.) készíthetünk jegyzeteket, ami tényleg hasznos, de! De az egész külalakja rideg, és nehéz rajta eligazodni. Én hamar belefulladtam, így gyorsan búcsút intettem neki.

(Jó pont, hogy ingyenes.)

Link: http://www.spacejock.com/yWriter5.html

 

4. Scrivener

image

Szerelem első látásra. Összetett kis szoftver, ami mindent tartalmaz, mi szem-szájnak ingere, ráadás, a használata egyszerű.

Az olyan kaotikus lelkeknek, mint én nagy segítségére van ugyanis a káoszból rendet varázsol. Persze, nem magától csinálja. A felépítése kínálja a lehetőségeket.

Minden apró információt, ötletet, ihletet adó képet rendszerezhetünk. Jegyzet/fejezet/jelenet hálózatot tudunk vele kiépíteni, amin könnyedén láthatunk át a Corkboard segítségével. Ez Corkboard egy virtuális tábla, amin az általunk létrehozott dokumentumok index kártyákként függenek a magunk írt szinopszisokkal. Ezeket a kártyácskákat mindenféle gond nélkül rakosgathatjuk, attól függően, mit szeretnénk szem előtt tartani. Bármit bárhová át tudunk csoportosítani egy kattintással (még a fejezetek sorrendjét is meg tudjuk változtatni).

Emellett még rengeteg hasznos funkcióval van ellátva, hogy csak egyet említsek, ilyen például a kulcsszavak funkció. (A kulcsszavakat más és más színekkel különböztethetjük meg, s a Corkboardon függő kártyácskák oldalán láthatjuk viszont őket. Hála a kulcsszavak színkódjainak nem kell sokáig agyalnunk, hogy vajon a hetedik fejezetben szerepel-e XY?… Ha ott van a szín, akkor a keresett szereplő is.)

Belinkelek egy oldalt, ami jobban szemlélteti ezt a nagyszerű szoftvert: http://www.literatureandlatte.com/scrivener.php


Egy hátulütője van, hogy nem ingyenes, viszont megéri az árát.


5. Hangfelismerő funkció a táblagépen

image

Miután a napokban szerencsém volt egy táblagéppel szorosabb barátságot kötni, alkalmam nyílt arra, hogy elmerüljek a rejtelmiben. Nos, kijelenthetem, hogy a táblagépeket nem nekem találták ki. Bár eleinte lenyűgözött a hangfelismerő funkciója (olyannyira lelkesedtem, hogy az előző bejegyzésemet ezzel alkottam meg), rá kellett döbbennem, hogy még fejlődnie kell a technikának, hogy minden gond nélkül simán csak lediktálhassuk a regényünket. Új kis barátom, a mezei gépezet nem ismeri az új sor, pont kifejezéseket, (stb.) és gyakran hibásan ír le szavakat, mivel az általam mondott nem szerepel még a buksijában. (Talán az Apple iPad teljesít a legjobban diktálást tekintve. - Francia referenciát vettem alapul.) Tehát ezzel ne is erőlködjünk, egyelőre alig írhatunk vele bestsellereket, inkább csak rövidebb szövegeket, üzeneteket, ötleteket, és párbeszéd töredékeket.




Ti használtok regényíró szoftvert? Ha igen, melyiket? Miért szeretitek?